Koliko često bi trebalo prati tepihe

Tepih je deo svakog doma koji omogućava dodatnu udobnost i utiče na kreiranje posebnog stila, a pored toga na najbolji način krasi i oplemenjuje vaš životni prostor. Nažalost, vrlo često vlakna tepiha mogu lako sakriti prljavštinu, alergene, dlake kućnih ljubimaca i ostale nečistoće koje mogu nepovoljno uticati, kako estetski, tako i na vaše zdravlje.

Iz tog razloga tepihe bi trebalo redovno održavati, a važno je razumeti i da se životni vek tepiha može znatno produžiti uz pravilnu i adekvatnu negu.

Čupavi tepisi

Ono što je važno napomenuti jeste da ne smete čekati da tepih počne da izgleda prljavo pre nego što se odlučite da je potrebno pranje tepiha. Značajna količina prljavštine i brojnih drugih zagađivača na vlaknima tepiha javlja se mnogo pre nego što postane vidljiva. Pored toga, što je veća zaprljanost, manja je verovatnoća da će se tepihu vratiti originalna boja, izgled i tekstura, ili što je još značajnije, veći je negativni uticaj na kvalitet unutrašnje sredine.

U nastavku teksta saznajte koliko često bi trebalo čistiti tepihe kako bi oni bili čisti, uredni, a vi i vaši ukućani zdravi i sigurni.

Šta znači “redovno” čišćenje i održavanje tepiha?
Najlakši način da zadržite originalni izgled tepiha i da se dobro osećate u svom domu je da ih redovno čistite. Odgovor na pitanje koliko često bi se trebalo pozabaviti čišćenjem tepiha pre svega zavisi od okolnosti u kojima živite i vaših životnih navika. Neka pitanja koja treba uzeti u obzir prilikom određivanja vremenskog perioda na koji bi trebalo čistiti tepihe uključuju:

Da li imate u svom domu ljubimce?
Da li imate problem sa alergijama?
Da li vi ili neko u vašem domaćinstvu puši?
Koliko je “prometna” ruta na kojoj se nalazi tepih, odnosno da li se često gazi po njemu?
U zavisnosti od odgovora na navedena pitanja, zavisi i period na koliko ćete morate da se bavite čišćenjem tepiha, a pored toga važno je uzeti u obzir i njihovu veličinu, materijal od kojeg su izrađeni, kao i način izrade.

Ako imate malo domaćinstvo bez kućnih ljubimaca, male dece ili pušača, možda ćete moći da se izvučete uz usisavanje samo jednom nedeljno. Međutim, opšte pravilo kada je u pitanju održavanje tepiha za prosečno domaćinstvo jeste usisavanje dva puta nedeljno, kao i profesionalno dubinsko čišćenje 3-4 puta godišnje. Za brojnija domaćinstva, sa kućnim ljubimcima, decom ili pušačima, preporučuje se čišćenje tepiha između tri i pet puta nedeljno, u zavisnosti od toga koliko je područje zaprljano, kao i profesionalno pranje tepiha na svakih mesec dana.

Mala mačka na tepihu

Zbog čega je pranje tepiha bolja opcija nego usisavanje?
Iako je usisavanje stvar redovnog, gotovo rutinskog održavanja čistoće domaćinstva, ono služi samo kako bi se sa poda ili tepiha uklonila krupnija, vidljiva nečistoća. Za čišćenje i uklanjanje svih onih sitnih bacila, alergena i mikroorganizama koji mogu nepovoljno uticati na zdravlje ljudi, a koji se najpre skupljaju na tepisima, neophodno je pranje tepiha.

Comments are closed.